Koeien-dag!
Blijf op de hoogte en volg Bouvy
02 Juni 2017 | Zimbabwe, Victoria Falls
Vandaag hard gewerkt. We begonnen om half 7 ochtends, dus we moesten vroeg het bed uit. We hebben al het vee van een aantal families geoormerkt, omdat deze koeien samen in de mobiele boma's worden gehuisvest gedurende de nacht. En dat oormerken gaat niet zoals je in Nederland verwacht, allemaal netjes in het voerrek vastgezet, onthoornd, gewend aan mensen en geen stieren in het gezelschap. Nee dit ging er iets ruiger aan toe: ze zijn kopschuw (krijgen wel vaker klappen), hebben enorm grote en lange hoornen en je kan ze niet goed fixeren, want er is niets stevigs om ze aan te fixeren) en de ongecastreerde stieren lopen gewoon los. De kuddes werden in een soort trechter gejaagd waardoor ze in 1 lange rij terecht kwamen tussen 2 hekken. Dmv houten boomsstammen moest je vervolgens ervoor zorgen dat ze niet konden vluchten (voor en achter de koe dwarsbomen), dus af en toe vloog er wel eens een boomstam rond je oren of beukten ze er dwars doorheen. Vervolgens werden ze gefixeerd met 2 touwen en een neusklem. Ze stonden doodsangsten uit: lieten hun urine en ontlasting lopen en loeiden als een gek. Het ging er wat ruig aan toe. Op die manier werden 90 koeien geoormerkt, en hebben we ook wat bloedstalen afgenomen voor onderzoek naar bepaalde ziekten (zoals Brucellose). Daarnaast werden de hoornpunten afgezaagd. Het was een gezellige aangelegenheid want het hele dorp (alleen mannen) kwam helpen met het fixeren van die beesten. Na 6 uur werken was nummer 90 de laatste, dus na het aanbrengen van het oormerk, gingen wij al wat opruimen. De jongens uit het dorp die hem al al die tijd hadden gefixeerd met touwen en neusklem gooiden de touwen los, maar helaas de neusklem zat nog vast... De koe nam de benen en renden zo de bushbush in, met de neusklem (net nieuw) nog op z'n neus....Die jongens erachter aan, de bushbush in. Gelukkig kwamen ze na een paar minuten al terug: met de neusklem!
Smiddags nog een kleine kameleon behandeld, binnengebracht door iemand die hem had gevonden: het beestje kon niets zien want zijn oogleden waren gezwollen en konden niet meer open. Vermoedelijk tgv een conjunctivitis door een vorm van wat bij deze beestjes ook kan voorkomen. Behandeld met een injectie tetracycline.
Daarna wat uitleg gekregen over het werken met olifanten en het narcose protocol. Ook hebben we alle onderdelen van de zogenaamde "lions-box" overlopen: alle spullen die erin zitten en hoe te gebruiken. Want waarschijnlijk gaan we volgende week leeuwen darten. Wwhooeeeh!!
02 Juni 2017 - 21:46
Ingrid:
Wauw Bouvy wat een belevenissen allemaal!
Niks vergeleken met Nederland.
Dat darten met leeuwen lijkt me wel spannend, goed oefenen maar -
03 Juni 2017 - 13:22
Sjaak: